2016/01/17

LE FANTOCCE

Le fantocce della befana.

Tradycja toskanska szczegolnie okolicy Valdarno sa to
dekorowane ciastka duzych rozmiarow (30x20cm)  ktorymi obdarowuje sie dzieci na swieto befany czyli 6 stycznia.Dziewczynki dostaja lalki czyli wielkie ciacho w ksztalcie befany (wiedzmy,czarownicy), chlopcy konika.
la befana 2016


Przepis


 Przepis 
  • 6 jajek
  • 12 lyzek cukru
  • 2 cytryny 
  • 1 pomarancza
  • 1 kg maki (do ciasta uzywamy ok.800 dkg reszta potrzebna przy rozwalkowywaniu ciasta)
  • 1 torebka proszku do pieczenia
  • 1/2 kostki masla 
  • maslo do smarowania blachy ,bulka tarta (zamiast maki) do posypania blachy 
  • dekoracje do ciasteczek,slodziki, posypka cukrowa, perelki, rodzynki, migdaly, lukier, czekolada do roztopienia
  • 1 jajko do smarowania ciastek

    W duzej misce miksujemy jajka z cukrem dodajemy otarta skorke z cytryn i pomaranczy, czesc maki mieszamy z proszkiem do pieczenia a nastepnie stopniowo z jajkami, ciagle mieszajac dodajemy roztopione maslo (nie gorace) kiedy ciasto zgestnieje przekladamy na stolnice, dodajemy stopniowo reszte maki ciagle zagniatajac az do otrzymania ciasta podobnego do kruchego.
    Krokmy na grube plastry, rozwalkowujemy na grubosc ok 0,5 cm i wycinamy formy pomagajac sobie ostrym nozykiem ze szpicem.
    Formy mozemy zrobic samemu z tekturki, maja byc w rozmiarze 30x20
    Ciastka ukladamy na przygotowanej blaszce, smarujemy roztrzepanym jajkiem i dekorujemy (czekolade i lukier dodajemy po upieczeniu),wkladamy do goracego piekarnika na 20-25 min 180stopni (zalezy od piekarnika wentylowany czy nie ja polecam statyczny)
    Wystudzone ciastka zdejmujemy z blaszki i mozemy dokonczyc dekoracje roztopiona czekolada lub lukrem.
                 Buon appetito!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze.